lørdag den 26. januar 2013

Tidlige ægteskaber

Af Andreas Ellerbek - Reportage


 Vi er tilbage i den landsby uden for Dimla, hvor vi besøgte vores første Adolescent gruppe. Nye ansigter er i mellemtiden kommet til, selvom de fleste er velkendte. Dengang sad vi på det samme slidte tæppe som nu, og svedte mens vi ventede på, at det blev vores tur til at sidde med viften, som gik på omgang mellem de forsamlede.
Nu er det ca. 4 grader og vandkoldt, vi sidder med tre par sokker, skiundertøj og flere trøjer. Det er svært at holde den dårlige samvittighed på afstand, når jeg betragter pigernes påklædning som trods den historisk kolde vinter, ikke er meget anderledes end under vores første besøg. De fleste sidder barfodet som dengang, enkelte har en ekstra trøje på, mens andre har viklet et sjal om skuldrende. Deres gode humør virker imidlertid upåvirket af kulden.


Selvom mødet oprindeligt kun er tiltænkt Anne fra SUPOTH, Sara og jeg og alle pigerne fra gruppen, går der ikke længe, før landsbyens øvrige medlemmer begynder at dukker op mellem de fire lerhytter, som indhegner den lille gård hvor vi sidder. Dagens emne er tidlige ægteskaber, og Roma som er deres leder og fieldtrainer for SUPOTH styrer samtalen. Da hun spørger, om et tidligt ægteskab kan have særlige konsekvenser for pigernes vedkommende, forklarer en pige fra gruppen at kroppen på en 13 årig ikke er færdigudviklet, hvilket øger risikoen for komplikationer ved en fødsel. En anden piger tager tråden op, og fortæller at tre unge piger fra deres lokalområde inden for den sidste måned, måtte lade livet under fødslen som følge af forblødninger.

Jeg er ikke i tvivl om pigernes tanker og ønsker i forhold til tidlige ægteskaber, men desværre er det ikke pigernes stemmer der lyttes til når beslutningen om at bortgifte en 13 årig pige træffes. Netop derfor er jeg i denne situation kun taknemmelig over, at alle de forsamlede mennesker som stirrer ned på tæppet hvor vi sidder, forhåbentlig røres af pigernes på en gang stille og samtidig larmende ønske om en lidt mere retfærdig fremtid. 


Da pigerne afslutter deres samtale med hinanden, og begynder at gøre sig klar til dagens dramastykke, som også omhandler tidlige ægteskaber, er der fuldt hus. Alle vinduer og døråbninger er udfyldt med nysgerrige ansigter, og folk må trække sammen for at skabe plads til scenen.Stykket handler om en piges mislykkede kamp for at undslippe et tidligt ægteskab, og der stilles skarpt på de som tjener og på dem som må betale. Mandens medgift, personen som arrangerede ægteskabet og modtager betaling for at have fundet ”det perfekte match”, samt politiet som modtager bestikkelse for at lade ulovligheden passerer, er blandt dem som tjener penge på pigens uønskede situation.
Skuespillerpræstationen er fremragende, temaet faretruende vedkommende og det synlige resultat udmønter sig i form af smil, grin og klapsalver.

Selvfølgelig kan man se på statestikkerne som er fortaget af SUPOTH og konkludere, at antallet af tidlige ægteskaber har været dalende i områderne hvor der er etableret ”selv-hjælps grupper” og Adolescent grupper, men efter dagens oplevelse er det ikke statestikker det fylder mit hoved. Det er derimod et håb og en tro på at pigernes engagement i gruppen er med til at ændre deres omgivelsers syn på dem og de tidlige ægteskaber.  



Ingen kommentarer:

Send en kommentar